Конкурентите BMW и Daimler обявиха планове да създадат нова обща компания. Все още не става ясно как ще се казва тя, но централата й ще бъде в Берлин. Двете компании вече са получили официално разрешение за създаването на своя джойнт венчър от Европейската комисия (ЕК), става ясно от официално съобщение, публикувано на сайта на BMW.

В него се посочва, че германските гиганти ще създадат "глобална компания с дейност, свързана с мобилността". Конкретно те ще си партнират в разработването на иновации, засягащи транспортни и мобилни услуги.

Те ще работят заедно, като този им бизнес ще бъде отделно от структурата на основната им дейност, свързана с производството на автомобили. От компаниите посочват, че ще търсят възможност за популяризиране извън Германия.

"Нашата визия включва създаването на основен глобален играч, който ще предлага безпроблемно и интелигентно свързани мобилни услуги. Като център на креативността и иновациите Берлин е точното място за нашите планове", коментира ръководителят на Mercedes-Benz Cars Дитер Цетше.

"С екосистемата, която планираме, ще създадем решения за бъдещето на градската мобилност - интелигентна, свързана и достъпна на един клик разстояние. Смятаме, че това ще подобри качеството на живот в големите градове", казва от своя страна председателя на борда на директорите на BMW Харалд Крюгер.

Стратегията на двата конкурента включва предлагането на услуги, като споделено ползване на автомобили, изграждането на система за "умно" паркиране, създаването на мрежа от зарядни станции за електромобили и други.