Американската компания Marriott International и китайското застрахователно дружество Anbang Insurance Group продължават да „наддават” за веригата луксозни хотели Starwood Hotels and Resorts Worldwide, която държи столичния „София хотел Балкан”.  

Днес стана ясно, че от Marriott са направили контраоферта на предложението на китайския си конкурент. От американската корпорация са готови да дадат 13,6 милиарда долара, за да придобият фирмата, съобщава Reuters.

Нов купувач с апетит към компанията, държаща родния „София хотел Балкан”
Обновена

Появи се нов кандидат за собственик на „София хотел Балкан”

Ще развали ли това сделката с американската верига Marriott?

От Starwood, която държи луксозните брандове Sheraton и Western, обявиха, че предложението на Anbang вече не е с най-висока цена. Според новата оферта от Marriott ще дадат 79,53 долара кеш за всяка акция на хотелската верига.

През миналата седмица от китайското дружество обявиха, че ще инвестират 12,8 милиарда долара, за да станат новия собственик на Starwood. По-късно те вдигнаха стойността на предлаганата сделка до 13,16 милиарда долара или по 78 долара за всяка акция.

Marriott загуби битката за хотелите Sheraton

Marriott загуби битката за хотелите Sheraton

Китайци победиха в една сделка за 13,2 млрд. долара

Според анализатори за Anbang ще е по-трудно да спечели „битката”, тъй като евентуално придобиване на американската верига Starwood от страна на китайската компания трябва да бъде одобрена от Комитета по чуждестранни инвестиции в САЩ.

От друга страна, ако новият собственик е Marriott, ще станем свидетели на създаването на най-голямата хотелска компания в света. При евентуално сливане на компаниите, те ще управляват  франчайз 5 500 хотела с общо 1,1 милиона стаи. Веригата ще се разпростира на 100 държави в целия свят.