Специализираната в разплащанията италианска компания Nexi е купувач на свой европейски си конкурент - Nets, като двете ще създадат една от най-големите групи за разплащания на Стария континент.

Сделката включва закупуването на акции на листнатата в Копенхаген Nets на стойност от 7,8 милиарда евро или 9,2 милиарда долара, включително 1,8 милиарда евро дълг. Това посочват фирмите в официално съобщение, цитирано от Bloomberg. 

Със споразумението акционерите в Nets ще получат 406,6 милиона акции в новата обединена група Nexi, което представлява 39% от дружеството.

Транзакцията е част от новата вълна от консолидации във финансовия сектор в Европа, като тя ще позволи на италианската компания да разширят присъствието си на други пазари. Към момента тя оперира освен в Италия, в немско говорещите държави, както и в Скандинавието.

През третото тримесечие на годината приходите на Nexi са нараснали с 1% до 276 милиона евро. Обемите за компанията са се възстановили през този период след затварянето през пролетта.

От дружеството обаче очакват да има ново забавяне от октомври насам заради втората вълна от коронавирус.