Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia и един от най-големите в света мобилни оператори China Mobile подписаха рамково споразумение на стойност 1 милиард евро и срок на изпълнение една година, съобщиха от Nokia.

Споразумението има за цел да помогне на China Mobile в по нататъшния преход към облачна мрежова инфраструктура. Според условията на сделката Nokia ще предостави на China Mobile комплексни технологични решения в сферата на облачните телекомуникации. А така също и допълнителни елементи за нейния мобилен радио достъп в допълнение към фиксирания, IP маршрутизиране, операционно системна поддръжка (OSS) и продукти за трети страни.

Това е важно споразумение, което укрепва позицията на Nokia като водещ доставчик на технологии услуги от ново поколение в Китай, се посочват в съобщението думите на Майк Вана, шеф на китайското поделение на финландската компания.

През 2016 година двете компании подписаха рамков договор на стойност 1,36 милиарда евро със срок на изпълнение една година. То между другото предвиждаше отриването в Китай на базови станции Nokia AirScale Base Station (ASB) със стандарт 5G. Следващата 2017-а Nokia и China Mobile отново сключиха сделка на същата сума, която бе насочена към по нататъшното развитие на 5G мрежата в страната.