Пореден опит за продажбата на сграда, която до края на 90-те години е част от Пловдивския панаир, ще направи "Банка ДСК". Преди две години отново се търсеше купувач за нея, но до окончателна сделка не се стигна.

От поканата за участие в новия търг става ясно, че финансовата институция иска да продаде бившата Палата №5 на начална цена от 3 900 000 лева без ДДС или 4 680 000 лева с начислен данък. Това е стойност, по-ниска от търсената на предходните аукциони.

Самият търг ще се проведе на 10 декември, като депозитът за участие в него е 100 000, а стъпката за наддаване е 50 000 лева. Кандидатите ще могат да закупят необходимите документи за участие в периода 8 ноември - 9 декември, се посочва още в поканата.

Сграда се намира на улица "Цар Борис III Обединител" в Пловдив, като тя е на 3 етажа, а застроената ѝ площ е 1950 квадратни метра. Бруто площта ѝ, което включва и сутерена, е 4675 квадратни метра.

От края 90-те години насам Палата №5 не е част от Международния панаир в Пловдив, след като беше приватизирана. Тогава неин собственик става местната фирма "Рестрой".

През годините там се намираше телевизия "Европа", която преди беше собственост на брата на президента Петър Стоянов - Емил Стоянов. По-късно неин собственик стана предприемачът в строителната индустрия Киро Киров.

Сградата влиза в портфолиото на "Банка ДСК" през 2011 година. Тогава финансовата институция я придобива от "Търговско-рекламен център по строителството" заради необслужвана ипотека, чийто управител към този момент е Иван Киров - синът на Киро Киров.

За първи път търг за Палата №5 обявиха от финансовата институция през май 2017 година. Тогава началната цена беше малко над 5 милиона лева. По-късно през същата година бяха пуснати още няколко търга, които бяха неуспешни заради липсата на достатъчно кандидати.