Американският производител на шистов петрол Occidental Petroleum (Oxy) купува частната компания CrownRock LP, която произвежда нефт и газ в Пермския басейн, за приблизително 12 милиарда долара, включително дълга.

Според прессъобщението на Oxy сделката ще бъде платена в акции на стойност $1,7 млрд. и в брой за $9,1 милиарда. Дългът на CrownRock се оценява на $1,2 милиарда.

Планира се придобиването да бъде завършено през първото тримесечие на 2024 г. след получаване на одобрение от американските регулаторни органи

Покупката на CrownRock ще увеличи производствения капацитет на Oxy с приблизително 170 хиляди барела петролен еквивалент на денонощие, се отбелязва в прессъобщението на компанията.

Освен това Oxy обяви, че ще увеличи своя тримесечен дивидент от февруари следващата година с 4 цента до 22 цента на акция.

CrownRock е една от последните останали големи частни компании, произвеждащи в Пермския басейн в Съединените щати, заедно с Endeavor Energy Resources.

Акциите на Occidental Petroleum се понижиха с 0,8% в предпазарната търговия в понеделник. Пазарната стойност на петролния производител е паднала с 10,4% от началото на тази година (до $49,7 млрд.), докато борсовият индекс се е повишил с 19,9%.

Exxon купува производителя на шистов петрол Pioneer за $60 милиарда

Голяма сделка в петролния сектор на САЩ: $60 милиарда

Добивът на Exxon в региона ще се удвои до повече от 1,3 милиона барела на денонощие

Haй-гoлямaтa aмepиĸaнcĸa пeтpoлнa и гaзoвa ĸoмпaния Еххоn Моbіl през октомври пoдпиca oбвъpзвaщo cпopaзyмeниe зa зaĸyпyвaнe нa пpoизвoдитeля нa шиcтoв пeтpoл Ріоnееr Nаturаl Rеѕоurсеѕ Со. зa 59,5 милиapдa дoлapa.

Преди месец друг американски енергиен гигант - Сhеvrоn Соrр., пocтигнa cпopaзyмeниe зa зaĸyпyвaнe нa ĸoнĸypeнтa cи Неѕѕ Соrр. зa 53 милиapдa дoлapa.