Най-голямата американска петролна и газова компания Exxon Mobil подписа обвързващо споразумение за закупуване на производителя на шистов петрол Pioneer Natural Resources Co. за 59,5 милиарда долара.

Включвайки дълга, сумата набъбва до 64,5 милиарда долара, се отелязва в изявлението на Exxon.

Сделката ще бъде изплатена изцяло в акции. Акционерите на Pioneer ще получат 2,3234 акции на Exxon за всяка акция от компанията, която притежават. Това възлиза на $253 въз основа на цената при затваряне на 5 октомври и представлява премия от приблизително 18% към цената на акциите на Pioneer.

Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2024 година. Бордовете на директорите на двете компании единодушно одобриха транзакцията, но е необходимо одобрение от акционерите на Pioneer и регулаторните органи, за да бъде осъществена.

В съобщението се казва, че комбинираните резерви на компаниите в Пермския басейн, където се намират най-големите находища на шистов петрол в Съединените щати, ще бъдат около 16 милиарда барела петролен еквивалент. Производството на Exxon в региона ще се удвои до повече от 1,3 милиона барела на денонощие след приключване на сделката. В същото време добивът се очаква да достигне 2 милиона барел на ден през 2027 година.

Ріоnееr e тpeтият пo гoлeминa пpoизвoдитeл нa шистов пeтpoл, cлeд Сhеvrоn и СоnосоРhіllірѕ.

Акциите на Exxon паднаха с 1,8% в предпазарната търговия в сряда, докато акциите на Pioneer се повишиха с 2,1%. Пазарната стойност на първата компания се оценява на $442 млрд. (ръст от 0,1% от началото на тази година), втората - на $55 млрд. (ръст от 4%).

Покупката на Pioneer е най-голямата сделка на компанията след сливането на Exxon и Mobil през 1999 година.