Един от най-големите участници на пазара на млечни продукти в България "Тирбул" планира да придобие 100% от акциите на "Обединена млечна компания" (ОМК). Споразумението между гръцките собственици на компаниите, съответно Hellenic Dairies и Delta Food, очаква "зелена светлина" от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Базирана в Пловдив, ОМК е водеща сила в млечната индустрия на пазара в България с основно присъствие в търговията с прясно и кисело мляко.

ОМК, в която работят 500 души, управлява пет продуктови марки: Верея (традиционни български млечни продукти като прясно и кисело мляко), Фибела (мляко и кисело мляко с плодов вкус, силно пастьоризирано мляко и сметана), Русалка, Фибела Уейв и Ханско.

Компанията произвежда и различни сирена от краве, овче и козе мляко. Работи както на местно ниво, така и в чужбина с продажби в САЩ, Австралия, Ливан, Канада и Русия.

Според финансовите отчети на Delta, продажбите на дъщерното дружество на групата, ОМК, са се увеличили с приблизително 9% спрямо предходната година, докато печалбите на компанията преди лихви и амортизации са намалели с 16% в сравнение с предходната година, повлиян от силните възходящи тенденции в цените на енергията и суровините.

По-конкретно, през 2021 г. оборотът на ОМК, възлиза на 52,5 милиона евро, печалбата EBITDA на 5,15 милиона евро и печалбата преди данъци на 1,65 милиона евро.

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

За японците киселото мляко е символ на България

Що се касае до продавачът - "Тирбул" произвежда млечни продукти с марката Olympus - прясно и кисело мляко, твърди сирена, кашкавали, извара. Основната част от продукцията на предприятието е предназначена  за износ към ЕС, САЩ, арабските страни, Китай и Австралия.

Сделката ще изведе гръцката млечна индустрия на първо място на пазара в България, коментира пред Economic Post един от собствениците на Hellenic Dairies Такис ​​Сарантис.

Властите се молят на японците да пият повече мляко

Властите се молят на японците да пият повече мляко

5 000 тона може да бъдат изхвърлени този сезон

Трябва да се отбележи, че групата Hellenic Dairies има сериозен финансов отпечатък и в Румъния, където е третият поред играч на местния пазар, като същевременно се налага и на пазара в Кипър, където изгражда фабрика за производството на халуми.