PepsiCo Inc. е постигнала споразумение за придобиването на Rockstar Energy Beverages - ход, който ще разшири присъствието на гиганта в бързо растящата категория на енергийните напитки, пише The Wall Street Journal. Сделката е на стойност $3,85 млрд.

PepsiCo и конкурентите ѝ, включително Coca-Cola Co., от години се опитват да намалят дела в продажбите на безалкохолните напитки към предложения с по-ниски калории, включително и вода и чай, както и кафе. Енергийните напитки бяха слабо място и на Coca-Cola, и на PepsiCo, като нито една от двете не притежава значим бранд в категорията. Coca-Cola, която притежава дял в Monster Beverage Corp. и дистрибутира продуктите ѝ, наскоро пусна енергийна напитка в САЩ въпреки недоволството от страна на Monster.

Rockstar, която PepsiCo вече дистрибутира, е една от шепата големи брандове. Тя бе основана през 2001 г. от предприемача Ръсел Уайнър. Австрийската Red Bull и Monster доминират пазара, който, заедно с Rockstar, брои само още един играч (Bang) за значим.

Rockstar произвежда и напитки с без захар и с ниско съдържание на калории, както и сокове.