Активите на мобилния оператор Telenor в България, Сърбия и Черна гора скоро може да са собственост на Петр Келнер - най-богатият чех и собственик на групата PPF, твърди "Капитал", позовавайки се на трима независими източника. Към момента няма конкретна информация дали той ще придобие и бизнеса на норвежкия телеком в Унгария.

Във вторник името на Петр Келнер бе публикувано във връзка с преговорите и от сръбското издание "Danas News". От PPF отказаха коментар по-рано днес.

Сръбски медии спекулират с чешки интерес към Telenor

Сръбски медии спекулират с чешки интерес към Telenor

Кой ще купи активите на телекома?

По първоначална, непотвърдена информация, стойността на сделката за активите на Telenor в четирите държави е два милиарда евро.

Келнер притежава богатство от около 16 млрд. долара, а групата му PPF управлява активи за над 35 милиарда евро в редица сектори като банкиране, финансови услуги, застраховане, земеделие, имоти и биотехнологии. Той държи над 80% в O2, най-големият оператор в Чехия и трети по размер в Словения с общо 7 милиона абонати, пише още изданието.

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Остава обаче въпросът кой е той

Във вторник О2 отчете 18,2 процента повишение на нетната печалба през четвъртото тримесечие на 2017 година до 1,47 милиарда крони (71,91 милиона долара), благодарение на нови услуги и продажбата на дял в стартъпа Taxify.

Оперативната печалба преди данъци и амортизации (EBITDA) се повиши с 4,4 процента до 2,71 милиарда крони през трите месеца, а приходите останаха без промяна в сравнение с предходния период - 9,84 милиарда крони.

За цялата 2017 година нетната печалба на оператора в Чехия достига 5,59 милиарда крони, записвайки повишение от 6,2 процента спрямо 2016 година.

Telenor не търси други кандидат-купувачи за бизнеса в България и региона

Telenor не търси други кандидат-купувачи за бизнеса в България и региона

Не се опитваме да създадем състезание, каза президентът на групата

Преди дни главният изпълнителен директор на Telenor Сигве Бреке заяви, че водещи преговори само с един кандидат, като се очаква оценката на офертата да приключи в рамките на следващите два месеца.

Петр Келнер имаше интерес и към европейския бизнес на гиганта Time Warner - Central European Media, част от който е и българската bTV, но по-късно се отказа.