Производителят на цигари Philip Morris обяви, че ще купи британската фармацевтична компания Vectura Group в сделка, оценяваща на 1,44 милиарда долара. Акционерите на Vectura, която се занимава предимно с производството на инхалаторни лекарства, ще получат 150 пенса на акция.

През май тази година от Vectura се съгласиха на сделка с глобалната инвестиционна компания Carlyle Group на стойност 1,32 милиарда долара, но днес обявиха, че са оттеглили тяхното предложение за 136 пенса на акция в полза на по-високата оферта от Philip Morris.

Тютюневият гигант има желанието да разшири дейността си от традиционните си никотинови продукти и да се разшири към по-широкия пазар на здравеопазването.

След придобиването на Vectura, компанията ще продължи да работи като независима единица и да развива още по-успешно и продуктивно бизнеса си с инхалаторни терапевтични средства, коментират представители на Philip Morris.

Последната голяма сделка с участието на никотиновия гигант, която обаче така и не се осъществи, беше през 2019-а година. Тогава трябваше да бъде придобита компанията Altria Group - бившата Philip Morris International. Сделката щеше да създаде цигарен гигант с над 200 милиарда долара капитализация.