Четирима са официално кандидатите да закупят търговска банка "Виктория" - малката сестра на фалиралата "Корпоративна търговска банка" (КТБ), сочи съобщение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Процедурата по събиране на оферти приключи в петък, а имената на кандидатите бяха обявени днес.

Това е поредният опит, в който ФГВБ се опитва да продаде банката, която Цветан Василев закупи малко преди кризата с КТБ. Последната процедура бе прекратена, а на 29 юни бе обявена нова.

Кои са кандидатите?

Сред тях има две български банки, собственост на две дами: Инвестбанк и Българо-Американска Кредитна Банка. Първата е на Петя Славова, която е собственик и на "Феста Холдинг" АД, а втората - на Цветелина Бориславова.

Кандидат за купувач е и Вабо Интернал АД. Компанията е регистрирана на 18 юли т.г. и в съвета на директорите влизат бизнесменът Васил Божков, както и Георги Попов и Мирослав Илиев.

Четвъртият кандидат е група инвеститори: Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH

От Фонда посочиха, че "предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, включваща съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган - Българска народна банка".