Френско-италианската компания за очила, рамки и оптични елементи EssilorLuxottica, която произвежда известния бранд Ray-Ban, се е съгласила да купи холандския търговец на очила GrandVision за около 7,3 милиарда евро, или 8,1 милиарда долара. Сделката ще обедини марката Ray-Bans и консултантските центрове Vision Express под един покрив.

Френско-италианската компания ще плати поне по 28 евро за акция за 77% дял от инвестиционното дружество HAL, собственик на GrandVision. То е управлявано от холандската фамилия милиардери Ван дер Ворн, пише Bloomberg. След приключването на сделката EssilorLuxottica ще бъде задължена да предложи оферта за останалата част от акциите на бизнеса с очила.

Цената е с 33% по-висока от нивото, на което затвориха акциите на GrandVision на 16-ти юли. Акциите на търговеца за очила се предлагат от 2015 година, когато е първичното публично предлагане на компанията. Тогава тя е била оценена на 5 милиарда евро.

EssilorLuxottica, която притежава компаниите за очила Lenscrafters и Pearle Vision в САЩ, иска да разшири присъствието си на глобално ниво, като придобие някои европейски вериги за очила. Покупката на GrandVision ще добави към френско-италианската компания още над 7000 магазина с известни марки като Brilleland и For Eyes в повече от 40 държави.

Компанията има план да пребори конкурентите с ниски цени и като заложи на онлайн търговията.

Сделката бе обявена, след като ЕssilorLuxottica надимана прогнозите на анализаторите за първата половина. Компанията е заявила, че предложената цена за акция може да се увеличи до 28,42 евро, ако сделката не приключи до 12 месеца.

Френско-италианската компания ще използва мостово финансиране от 8 милиарда евроза покупката, а по-късно планира 2 милиарда евро рефинансиране чрез дълг и собствен капитал.

Този ход на компанията идва на фона на сътресения в нейното ръководство. Създадено от обединяването на френската фирма Essilor и италианската Luxottica, дружеството е заявило през май ,че ще търси нов изпълнителен директор. Спорът за този пост е бил между президента Леонардо дел Векио и вицепрезидента Хуберт Сайнърс.

Производителят на очилата Ray Ban сключи сделка за €46 милиарда

Производителят на очилата Ray Ban сключи сделка за €46 милиарда

Италианската Luxottica се слива с френската Essilor