Румънската асоциация за администриране на енергийните дялове (SAPE) представи индивидуални необвързващи оферти за част от активите, които чешката енергийна група ЧЕЗ представи за продажба, съобщиха местните медии в сряда.

В началото на тази седмица SAPE представи оферти за всички от посочените активи на ЧЕЗ. Активите са разделени в различни комбинации, съобщи SeeNews, цитирано от местния икономически портал ekonomica.net.

Според данните на портала сред другите компании, които са подали оферти за активите на ЧЕЗ, са държавният производител на хидроенергия Hidroelectrica, както и доставчикът и дистрибутор на електроенергия Electrica.

ЧЕЗ започна да търси кандидати за активите ѝ в Румъния

ЧЕЗ започна да търси кандидати за активите ѝ в Румъния

Те включват една от най-големите компании за разпространение, както и най-големият вятърен парк на сушата в Европа

През септември ЧЕЗ обяви, че стартира процедура за продажба на активите си в Румъния. Чешкият енергиен гигант обмисля да продаде седем компании в Румъния, запазвайки само тези, които се занимават с енергийни услуги и част от търговията. Обявените от ЧЕЗ компании са: Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power и ЧЕЗ Румъния.

Според ЧЕЗ продажбата на активите в Румъния е в съответствие с новата стратегия на групата, одобрена през юни, която предвижда постепенната продажба на активи още в България, Турция и отчасти в Полша.

Енергийната компания информира и че румънските активи са генерирали положителни стойности от самото начало и редовно допринасят за дивидента на групата.

ЧЕЗ е една от водещите интегрирани енергийни компании в Румъния. Активите включват една от най-големите компании за дистрибуция в страната с портфолио от 1,4 милиона клиенти и 6 826 гигаватчаса електроенергия, доставена през 2018 година.

В Румъния ЧЕЗ притежава и най-големия европейски морски ветропарк Fantanele-Cogealac с инсталирана мощност 600 мегавата и производство на 1 105 гигаватчаса миналата година. Компанията притежава и модернизирана хидроелектрическа система Resita, състояща се от четири водоема и четири малки водноелектрически централи с обща мощност 22 мегавата. Системата е произвела 83 гигаватчаса през 2018 година. ЧЕЗ Румъния също осигурява продажби на електроенергия и газ на крайни клиенти, продавайки над 3,425 гигаватчаса през 2018 година.

ЧЕЗ Груп присъства в Румъния от 2005 година, когато пое националната електроразпределителна компания Electrica Oltenia.

Румънската асоциация за администриране на енергийните дялове (SAPE) е създаден през 2014 година и има за основна дейност да управлява интересите на дяловете, които румънската държава притежава в енергийните компании.

ЧЕЗ напуска и Турция и Полша

ЧЕЗ напуска и Турция и Полша

Решението ще бъде гласувано в края на месеца