Чешката енергийна група ЧЕЗ съобщи в понеделник, че е започнала процес по набиране на кандидати за активите ѝ в Румъния. Още в края на май т.г. компанията оповести, че напуска още и Полша, Турция, България и северната ни съседка. В България купувач е холдингът "Еврохолд", който към момента изчаква решението на Комисията за защита на конкуренцията по сделката.

В Румъния ЧЕЗ очаква интерес в писмена форма, като след това от потенциалните кандидати ще се изискват конкретни предложения. Компанията продава седем компании, като ще запази тези, свързани с енергийните услуги (ESCO) и част от търговията, предава SeeNews.

Инвеститорите ще могат да изразяват интереса си за отделни компании или за целия пакет. Ексклузивен партньор в страната е Societe Generale.

Активите на ЧЕЗ в Румъния включват една от най-големите компании за разпространение с потребителско портфолио от 1,4 милиона, както и най-големия вятърен парк на сушата в Европа - Fantanele-Cogealac - с 600 MW капацитет и производство от 1 105 GWh миналата година.

ЧЕЗ очаква да продаде активите си в четирите споменати държави до 2022 г.