Сделката по приватизацията на "Роснефт" приключи. В резултат от споразумението Русия продаде 10.2 милиарда евро или 11 милиарда долара от акциите на най-големия си производител на петрол, като парите ще отидат в хазната на страната.

Инвеститори в сделката са швейцарската минна компания Glencore и държавният инвестиционен фонд на Катар, пише Bloomberg.

След споразумението купувачите ще си споделят 19.5 процента от цените книжа на най-голямата руска пертолна компания.

Същевременно това е една от най-големите чуждестранни инвестиции в Русия от началото на кризата в Украйна. От Glencore коментираха, че сдеката все още е в "крайна фаза на преговорите" и вероятно ще бъде затворена окончателно в средата на декември, докато от катарския държавен фонд не пожелали да коментират темата.

От швейцарската компания допълниха, че ще в сделката влиза споразумение между Glencore и "Роснефт" за закупуването на 220 хиляди барела черно злато на ден в рамките на пет години.

Компанията е провела разговори с над 30 потенциални купувачи от Европа, Америка, Азия и Близкия изток, коментира изпълнителният директор на "Роснефт" Игор Сечин.

По думите на президента на Русия Путин продажбата на акциите на "Роснефт" е най-голямата сделка на годината на световния евергиен пазар.