Руският производител на петрол и петролни продукти "Лукойл" е платил 200 милиона долара за влизане в съвместни проекти с казахстанската компания "Казмунайгаз" - за разработването на петролните находища "Каламкас-море", "Хазар" и "Ауезов" на шелфа на Каспийско море. Това пише "Комерсант", позовавайки се на свои информирани източници. Сделката предвижда и плащането на допълнителна премия от 100 милиона долара при изпълнение на отлагателните условия по проекта.

"Лукойл" разширява партньорството си с компаии в Казахстан, на фона на санкциите спрямо износа на руски петрол, както и заради допълнителните ограничения върху добива на петрол в Руската федерация във връзка със сделката на ОПЕК+.

Руската петролна компания "Лукойл" обяви нетната си печалба за 2023-а

Руската петролна компания "Лукойл" обяви нетната си печалба за 2023-а

Кредитите на компанията също са доста големи

Сумата по сделката за влизане на "Лукойл" в проекта за разработване на находищата "Каламкас-море", "Хазар" и "Ауезов" в Каспийско море възлиза на 200 милиона долара, пише в отчетите си "Казмунайгаз", по информация на руското издание.

Казахстанската държавна компания продаде през февруари 2023 г. на "Лукойл" 50% дял в компанията Kalamkas-Khazar Operating, която притежава лицензите за посочените находища. При това "Лукойл" може да заплати допълнителна премия от 100 милиона долара, при изпълнение на определени условия по проекта.

От компаниите "Лукойл" и "Казмунайгаз" към момента не са потвърдили официално посочената информаиця на "Комерсант".

Руският "Лукойл" ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

Руският "Лукойл" ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

Коментарът на министъра на енергетиката на Казахстан