През последните дни в медии в Казахстан се разпространява информация, че руските компании "Лукойл" и "Газпром нефт" се интересуват от покупката на петролните рафинерии в Атирау и в Павлодар. Първо по въпроса писа сайтът Ulysmedia.kz, позовавайки се на свои източници.

В тази връзка министърът на енергетиката на Република Казахстан, Алмасадам Саткалиев коментира, че досега "никой не се е обърнал към Министерството на енергетиката за одобрение на такива сделки. Затова съм съгласен с мнението на компанията "КазМунайГаз", че е преждевременно да се говори за каквито и да е търговски сделки", казва казахстанският министър, цитиран от Forbes.

Казахстан с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Бивша съветска република с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Двете най-големи летища в страната вече се управляват от чуждестранни холдинги

А въпросното мнение е изказано предния ден в изявление на зам.-председателя на Борда на директорите на "КазМунайГаз" Дмитрий Макеев: "Искам официално да заявя, че тази информация (към момента) не е вярна. Такива преговори не са водени. Всички производствени процеси в рафинериите протичат нормално".

Енергийният министър на Казахстан коментира още, че в страната вече има петролни рафинерии с чуждестранно участие. По-конкретно, това е тази в Шимкент, която е по 50% собственост на "КазМунайГаз" и на китайската CNPC. Има и малки частни рафинерии с чуждестранни акционери.

Казахстан обяви колко петрол ще достави на Германия през 2024 година

Казахстан обяви колко петрол ще достави на Германия през 2024 година

Възможно е и нарастване на износа с 66%

"От гледна точка на Министерството на енергетиката, приоритет е не толкова формата на собственост, колкото ефективността на управлението, изпълнението на инвестиционните програми и стабилната работа", казва енергийният министър, добавяйки, че продажбата на активи на "КазМунайГаз" е до голяма степен в компетенциите на самата компания, в която дял има държавата.

Освен това, Алмасадам Саткалиев коментира и евентуална приватизация в бъдеще на казахстански рафинерии. По думите му, "КазМунайГаз" сама по себе си е частна компания с държавно участие. В резултат на IPO, част от акциите й вече са в свободно обращение и са собственост на граждани и фирми на Казахстан. Така че може да се обмисли приватизация на отделни заводи, ако има предложения, които са търговски изгодни".

Най-големият търговски партньор на Казахстан вече не е Русия

Най-големият търговски партньор на Казахстан вече не е Русия

Начело по този показател вече излезе втората икономика в света