Казахстанската страна е готова да прехвърли повече от 20 летища в страната под управлението на европейски инвеститори.Това заяви министърът на транспорта на републиката Марат Карабаев по време на Форума за транспортни инвестиции ЕС-Централна Азия, който се провежда в Брюксел.

Министърът отбелязва същевременно, че най-големите летища на страната - Астана и Алма-Ата - вече са под управление на чуждестранни холдинги.

"Готови сме да прехвърлим останалите 22 летища в Казахстан на частния сектор под управлението на европейски инвеститори. Има голям потенциал да станем транзитен транспортен център между Азия и Европа", казва министърът, цитиран от ТАСС.

ArcelorMittal продава бизнеса си в Казахстан - за 10% от първоначалната цена

Световният лидер в металургията продава бизнеса си в Казахстан - за 10% от първоначалната цена

Оценката на активите, направена от продавача и купувача драстично се размина, но сделката все пак е факт

Карабаев също така подчертава, че властите на Казахстан са готови да прехвърлят пристанищата Актау и Курик на брега на Каспийско море под управление на европейски компании, с възможност за последващата им приватизация.

"Предлагаме да подпишем споразумение между участниците в Средния коридор (Транскаспийски международен транспортен маршрут) и Европейския съюз за развитието на посочения маршрут", допълва транспортният министър.

Освен това, по време на настоящия форум той е предложил през септември в Астана да се организира голям инвестиционен форум между Европейския съюз и Казахстан, посветен на партньорството в транспортния сектор.

Казахстан ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Третата по площ азиатска страна ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Модернизират се и основните железопътни мрежи с обща дължина около 5000 км