Казахстанските власти планират да бъдат построени в страната повече от 1000 км железопътни линии само през следващите три години. Това съобщи премиерът Алихан Смаилов на заседание на правителството.

"Нашата страна се намира в центъра на Азия, на кръстопътя на много международни транспортни маршрути. Всяка година обемите на транзитния трафик през Казахстан между Азия и Европа нарастват. Само железопътния товарен транспорт между Казахстан и Китай миналата година възлиза на над 23 млн. тона. Тази година показателят се е увеличила с още 22%", казва Смаилов, цитиран от ТАСС.

По думите му, при условията на бързо нарастващите обеми на товарни превози, е необходимо планомерно да се развива инфраструктурата и да се обновява подвижният състав (вагони и локомотиви). Бившата съветска република е трета по площ в Азия и 9-та в света.

От САЩ и Европа до Казахстан - Министерството на икономиката търси 23 търговски аташета, които да прати по света

От САЩ и Европа до Казахстан - Министерството на икономиката търси 23 търговски аташета, които да прати по света

Какви са основните изисквания за длъжността

"За тази цел през следващите 3 години ще бъдат построени нови железопътни линии с дължина над 1000 км. Те са по направланията: Достик - Мойинти, Бахти - Аягоз, обходната линия на столицата Алмати. Тази седмица се дава старт на строителството на участъка Дарбаза - Мактаарал.

А за да се обнови като цяло подвижният състав, ще се закупят повече от 550 локомотива, както и пътнически и товарни вагони", отбелязва още казахстанският премиер.

Освен това, е започнала модернизация на основните железопътни мрежи с обща дължина около 5000 км.

Смаилов признава същевременно наличието на редица проблеми, които изискват незабавно решаване. "Понастоящем има голяма износеност на подвижния състав и основните жп линии, която достига около 60%. Всичко това се отразява на скоростта на влаковете и капацитета на железницата. Има нерешени въпроси и по отношение на оформянето на стоки на границата, което се отразява на обема на транзита на износа и вноса", добавя премиерът на Казахстан.

Казахстан ще въведе прогресивно подоходно облагане

Бивша съветска република ще въведе прогресивно подоходно облагане

Вдига се и ДДС, но пак ще е по-нисък от стойността му у нас