Казахстанските власти планират да приемат нов данъчен кодекс, който предвижда система от двустепенни ставки за изчисляване на данъците върху доходите на физически лица.

Освен това, съответните ведомдства на среща са обсъдили възможността за увеличаване на данък добавена стойност (ДДС) и разработване условията за прилагане на т.нар. данък "лукс", съобщават от Министерството на икономиката на страната, пише "Комерсант".

По-конкретно, "за заплати до 40 милиона тенге годишно ставката на данъка върху дохода ще остане 10%, както е сега. Ако доходът на съответния работник или служител е по-висок, тогава се планира разликата над 40 милиона тенге годишно да бъде обложена със ставка от 15%", се посочва в съобщението.

Това на практика означава, че при месечен доход до 7220 долара, (при сегашния курс на казахстанката валута), данъчната ставка в Казахстан остава 10%, а над тази сума ще бъде 15%.

Вдигат с над 20% минималната заплата в Казахстан - и пак е доста по-ниска от нашата

Вдигат с над 20% минималната заплата в Казахстан - и пак е доста по-ниска от нашата

За три години тя се удвоява

Участниците в срещата са обсъдили и въвеждането на данък "лукс" в Казахстан. По-специално, планира се да се увеличат данъчните ставки за притежание на яхти и частни самолети (без самолетите от селскостопанската авиаиця).

Властите на бившата съветска република са обсъди и възможното увеличение на ДДС от 12% (колкото е сега) на 16%, както и прилагане на диференцирана ставка на облагане с данък "печалба" на бизнеса. Отбелязва се същевременно, че увеличението на ДДС ще засегне пряко само 5,5% от данъкоплатците в Казахстан.

Предвижда се и да се въведат допълнителни акцизи върху скъпите алкохол и цигари в размер на 10% от тяхната цена.

Прогнозата за ръста на БВП на Казахстан - доста по-висока от тази за ЕС

Прогнозата за ръста на БВП на Казахстан - доста по-висока от тази за ЕС

Предвижда се бюджетният дефицит да е под 3% от БВП