Световният лидер в металуртията ArcelorMittal поиска 3,5 милиарда долара за активте си в Казахстан, но цената на сделката беше намалена до 286 милиона долара, т.е. по-малко от 10% от първоначално поисканата цена, според материали от Министерството на промишлеността и строителството на Казахстан.

"По време на преговорите компанията ArcelorMittal поиска 3,5 милиарда долара, което не отговаряше на оценките на международни консултанти. Това беше една от основните причини за проточилия се преговорен процес", се казва в материалите на Министерството на промишлеността на Казахстан, пише Интерфакс.

Казахстан ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Третата по площ азиатска страна ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Модернизират се и основните железопътни мрежи с обща дължина около 5000 км

"Държавата намали оценката на активите от 3,5 милиарда долара на 286 милиона долара", се отбелязва в документа. "АрселорМиттал Темиртау" притежава в Казахстан 15 въглищни мини и рудници за желязна руда в Казахстан.

Както стана известно, казахстанският държавен фонд за преки инвестиции Qazaqstan Investment Corporation (QIC) е купил 100% от акциите на "АрселорМиттал Темиртау" за 286 млн. долара. В следващите дни, според информацията от казахстанското министерство, новият инвеститор в "АрселорМиттал Темиртау" ще има ново ръководство на компанията, като Борда на директорите ще оглави казахстанският бизнесмен Андрей Лаврентиев.

В края на октомври в една от въглищните мини на "АрселорМиттал Темиртау" стана най-голямата авария в историята на компанията по отношение на броя на жертвите. В резултат на пожара и последвалата експлозия, в рудника загинаха 46 миньори.

ArcelorMittal продава американския си бизнес за $1,4 милиарда

Лидерът в стоманодобива продава американския си бизнес за $1,4 милиарда

Купувач е местната компания Cleveland-Cliffs Inc.

По-късно министър-председателят Алихан Смаилов заяви, че процесът на прехвърляне на "АрселорМиттал Темиртау" на Казахстан е в заключителен етап и в него ще участва частен казахстански инвеститор. По думите на премиера тогава, новият инвеститор ще трябва да инвестира в производството поне 3 милиарда долара в рамките на три години.

По-конкретно, Министерството на промишлеността на Казахстан вижда потенциал за увеличаване на капацитета за производство на стомана на с 40-50% - до 4,5-4,8 милиона тона, от сегашните 3,2 милиона тона годишно.

Към 30 септември 2023 г., според оценките на ArcelorMittal, балансовата стойност на металургичния комбинат е била 1,8 милиарда долара.

ArcelorMittal затваря производството си в една страна, съкращава хиляди работници

Световният лидер в металургията затваря производството си в една страна, съкращава хиляди работници

Какви са причините