Ръководството на втората по големина металургична компания в света ArcelorMittal ще затвори подразделението си в Република Южна Африка (ЮАР) и ще съкрати общо 3500 служители на местните предприятия.Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на изявление на транснационална корпорация.

Основната причина за това решение е икономическата криза, на която металургичният гигант е подложен в момента. Подразделението в ЮАР, завимаващо се с производството на специални металургични продукти, ще бъде поставено в режим на техническо обслужване.

Под заплаха от пълно затваряне са заводите Newcastle Works, Vereeniging Works и валцовачните цехове, които използват суровини от Нюкасъл, според изявлението на компанията.

На този фон акциите на ArcelorMittal по време на търговията на фондовата борса в Йоханесбург вчера веднага паднаха с 6,6% спрямо нивото на затваряне при предишната сесия.

Главният изпълнителен директор на ArcelorMittal-Южна Африка, Кобус Фьорстер коментира, че Бордът на директорите и представителите на висшия мениджмънт на компанията са стигнали до общото решение за спиране на бизнеса в Южна Африка "след изчерпване на всички възможни опции". По думите му, затварянето на подразделението в ЮАР ще помогне на световната металургична корпорация "да осигури устойчивост на бизнеса си в дългосрочен план".

ArcelorMittal продава американския си бизнес за $1,4 милиарда

Лидерът в стоманодобива продава американския си бизнес за $1,4 милиарда

Купувач е местната компания Cleveland-Cliffs Inc.