Казахстан изпрати 100 хил. тона петрол в Германия през януари, съобщиха от компанията "КазТрансОйл". Този обем съответства на предварително заявените планове. "КазТрансОйл" е казахстански оператор на магистрални нефтопроводи, влизащ в състава на "КазМунайГаз".

"Обемът на транспортирания казахстански петрол по магистралния нефтопровод на "Транснефт" към граничния пункт за по-нататъшна доставка в Германия възлиза на 100 хиляди тона през януари 2024 г.", се казва в изявлението на казахстанската компания.

Като цяло, през 2024 г. "КазТрансОйл" планира да достави по системата от магистрални нефтопроводи на "Транснефт" към пункта за доставка на петрол за Германия общо до 1,2 млн. тона казахстански петрол, т.е. средно на месец по около 100 хил. тона петрол.

Колко ще струва първата АЕЦ в Казахстан

Колко ще струва първата АЕЦ в Казахстан

Кои са потенциалните доставчици на ядрени технологии за проекта

За цялата 2023 г. по нефтопровода "Дружба" към Германия за изпратени общо 993 хил. тона казахстански петрол. Същият договор между двете страни е удължен с шест месеца (януари-юни 2024 г.), с обем на транспортиране средно 100 хиляди тона петрол на месец.

Казахстан започна да доставя петрол на Германия през петролопровода "Дружба", с цел диверсификация на своите маршрути за износ на петрол.

В края на октомври 2023 г. министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев съобщи, че Казахстан може да увеличи износа на петрол за Германия по петролопровода "Дружба" от 1,2 милиона тона на 2 милиона тона годишно, т.е. с 66%, като окончателният обем ще бъде определен след преговори между страните.

Казахстан с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Бивша съветска република с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Двете най-големи летища в страната вече се управляват от чуждестранни холдинги