Казахстанските власти вече обявиха намерението за евентуално строителство в станата на първата атомна електроцентрала (АЕЦ). По първоначални оценки, проектът би струвал 10-15 млрд. долара. Това съобщи генералният директор на компанията "Казахстански атомни електроцентрали" Тимур Жантикин.

По думите му, цената на евентуалното изграждане на първата атомна електроцентрала в републиката ще бъде 10-15 млрд. долара. "Сега се проучват източници на финансиране. Това са предимно международни финансови институции. Проектът засега се разглежда като търговски, без държавна намеса", цитира Жантикин казахстанската агенция Zakon.kz.

ArcelorMittal продава бизнеса си в Казахстан - за 10% от първоначалната цена

Световният лидер в металургията продава бизнеса си в Казахстан - за 10% от първоначалната цена

Оценката на активите, направена от продавача и купувача драстично се размина, но сделката все пак е факт

По-рано Министерството на енергетиката на Казахстан съобщи, че въз основа на резултатите от изследванията, като най-подходящ район за изграждане на атомна електроцентрала е избрана територията на село Улкен, в Алма-Атинска област.

Сега властите обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии: китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, руската "Росатом" и френската EDF.

Припомня се, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в послание към народа на страната на 1 септември предложи въпросът за изграждането на атомна електроцентрала в страната да бъде поставен на национален референдум. По негово мнение, необходимо е да продължат обществените обсъждания и широка дискусия по този въпрос.

Казахстан ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Третата по площ азиатска страна ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Модернизират се и основните железопътни мрежи с обща дължина около 5000 км