Казахстан през 2023 г. рязко увеличи търговския си оборот с Китай - с 30 процента спрямо предходната година. Това пише Интерфакс, позовавайки се на данни от Центъра за развитие на търговската политика QazTrade.

В резултат на това, Русия загуби статута си на основен търговски партньор на републиката, отстъпвайки лидерството на Китай.

Търговският оборот на бившата съветска република с Китай се е увеличил през миналата годината до 31,5 милиарда долара, докато с Руската федерация е намалял с 3,7 процента, до 26 милиарда долара.

На трето място по обем на товарооборота с Казахстан е Италия, като показателят за година нараства с 8%, до 16,1 млрд. долара.

Казахстан ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Третата по площ азиатска страна ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Модернизират се и основните железопътни мрежи с обща дължина около 5000 км

Другите големи търговски партньори на Казахстан за миналата година са: Южна Корея (6 милиарда долара, минус 1,6 процента), Турция (6 милиарда долара, минус 4,8 процента) и Холандия (4,4 милиарда долара, минус 24 процента).

Общият обем на търговския оборот на Казахстан, по данни на QazTrade, възлиза на 139,8 милиарда за 2023 г., което е увеличение с 3,2 процента в сравнение с 2022 година.

По-рано президентът на страната Касим-Жомарт Токаев заяви, че правителството на Казахстан трябва да предприеме мерки за либерализиране на икономиката, като основната посока ще бъде стартирането на ефективна приватизация. Предишните планове за приватизация не дадоха резултат, защото бяха съставени на "остатъчен принцип", без анализ и ясни условия, обясни наскоро Токаев.

Казахстан с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Бивша съветска република с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Двете най-големи летища в страната вече се управляват от чуждестранни холдинги