Франция ще продаде 63 свалени от въоръжение изтребители Mirage F1 на американските военновъздушни сили. Летателните апарати ще бъдат използвани от пилотите на САЩ за тренировъчни цели, пише френското издание Les Echos.

Очаква се сделката за покупката и поддръжката на самолетите да донесе на френската страна около 300 милиона евро. А съответният договор между Министерството на отбраната на Франция и американската Airborne Tactical Advantage Company (ATAC) ще бъде сключен в близките дни твърди вестникът.

Френските изтребители бракувани през в 2014 година, след модернизиране ще бъдат използвани за обучение на пилотите на ВВС на САЩ при симулация на въздушен бой.

Според условията на контракта, в течение на 10-15 години експлоатация на самолетите френската страна ще осигурява тяхното техническо обслужване и модернизация на електрониката на Mirage F1.

Многоцелевите изтребители Mirage F1, произвеждани от корпорация Dassault, са били приети на въоръжение във френските ВВС през 70-те години на миналия век.