Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco подписа договори за почти 4.5 млрд. долара с мултинационални петролни и газови компании.

Сделките, определени като усилие за диверсификация на икономиката, бяха подписани с испанската Tecnicas Reunidas, италианската Saipem, китайската China Petroleum Pipeline и National Petroleum Construction от ОАЕ.

Инвестициите "отразяват съгласуваните ни усилия да разнообразим икономиката си, да насърчим местното производство, да подкрепим устойчива околна среда и да укрепим нашия бизнес и инвестиционен климат", заяви изпълнителният директор на Aramco Амин Насер в изявление.

Саудитска Арабия продължава подготовката за пускането на борсата на 5% от Saudi Aramco в най-голямото първично публично предлагане в света. То се очаква през втората половина на 2018 г.

Инициативата е крайъгълният камък от амбициозната програма за реформи, наречена Визия 2030, дело на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, чиято цел да е намали зависимостта на саудитската икономика от петрола.

Това би могло да генерира така необходимите приходи, след като страната загуби стотици милиарди долари, откакто цените на петрола спаднаха в средата на 2014 г., което доведе до огромни бюджетни дефицити и използването на половината от стратегическите й резерви.

Експерти обаче изразиха опасения, че инициативата може да бъде отложена поради опасения относно нейната осъществимост.

И Насер, и принц Мохамед отхвърлиха тези опасения, уверявайки, че първичното предлагане на акции ще се осъществи по график през втората половина на следващата година.