Европейската комисия одобри сливането на производителите на устройства за съхранение на данни Western Digital и SanDisk. Регулаторите смятат, че сделката не застрашава конкурентните условия на европейския пазар. 

Western Digital обяви, че купува SanDisk през октомври 2015 г. за сумата от 19 милиарда долара. Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие на 2016 г. Съгласно споразумението, акционерите на SanDisk ще получат по 86,5 долара за всяка притежавана от тях акция, пише TechNews.bg. 

Western Digital купува SanDisk за 19 млрд. долара

Western Digital купува SanDisk за 19 млрд. долара

Производителят на хардуеър ще плати по 86,50 долара за акция на компанията

„Убедихме се, че тази многомилиардна сделка в бързоразвиваща се индустрия може да се оформи без задръжки”, коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестагер, цитирана от Уол Стрийт Джърнъл.  

Според експертите на ЕК, сливането на бизнесите на Western Digital и SanDisk ще има ограничено влияние на пазара за флаш памети, а обединената компания няма да затвори достъпа на конкурентите до технологии. 

Western Digital специализира в твърдите дискове, но предлага и флаш-базирани устройства. Придобивайки производствените мощности на SanDisk, част от които се явяват съвместни бизнеси с Toshiba, Western Digital ще получи достъп до чипове на по-привлекателни цени.