Една от най-големите софтуерни групи в България - "Сирма Груп Холдинг" обяви, че е сключила окончателно споразумение за придобиване на мажоритарен дял от "Сайънт" - бързо развиващ се, вертикално фокусиран доставчик на ИТ решения със седалище в София. Компанията официално ще стане част от придобиващия я холдинг, запазвайки своята мисия, фокус и мениджърски екип.

"Нашият експортен фокус, целеви пазари и портфолио от продукти и услуги си пасват чудесно. Заедно ставаме по-силни и по-конкурентоспособни", сподели Цветан Алексиев - изпълнителен директор на "Сирма".

От двете компании очакват придобиването да улесни навлизането на групата в нови вертикални пазари и географски региони и по-ускорен растеж. "Сайънт" е около 10 пъти по-малка компания от "Сирма" която през 2020-а година има приходи от 60 милиона лева

"Докато "Сайънт" ще работи като независимо дъщерно дружество, присъединяването към "Сирма Груп Холдинг" засилва способността ни да обслужваме нашите клиенти и да предоставяме качествени решения, като получаваме достъп до допълнителни ресурси, включително допълнително финансиране и разширен фонд от таланти", заяви Ангел Митев, който е изпълнителен директор на "Сайънт".

"Сирма Груп Холдинг" е създадена през 1992-а година. Специализира в разработка на софтуер по поръчка, ИТ и бизнес консултации и професионални софтуерни услуги в няколко области - банкиране и застраховане, пазарно разузнаване, здравеопазване, опаковане и измерване.

"Сайънт" е създадена през 2016-а година в София и има офиси в Пловдив и Ямбол в България, както и в Тирана, Албания, и Оломоуц, Чехия. Компанията разработва ИТ решения за специфични сектори на индустрията, включително пътувания и хотелиерство, логистика и транспорт, финанси и банкиране, като работи както с големи предприятия, така и със стартиращи компании по цял свят.

Компанията разработва технически решения, включително big data и business intelligence, машинно обучение и формира стабилни и съвместими интеграции и интерфейси за нови цифрови платформи и наследени системи.