Българският инвестиционен фонд River Styxx Capital ("Ривър Стикс Кепитъл") купува 85% от сръбската "Теленор Банка", предаде информационна агенция "Танюг". Телекомът запазва 15-процентово участие във финансовата институция.

Сумата по придобиването не се съобщава официално, а за окончателното приключване на сделката е необходимо одобрението на сръбските власти.

"Теленор Банка" е част от групата на Telenor. Смятана за пионер в дигиталните банкови услуги в Сърбия, тя е "единствената интернет базирана и на първо място мобилна банка в Югоизточна Европа".

Снимка 307466

Източник: Telenor Serbia

Финансовата институция залага на връзката между телекомуникационните и банковите услуги. Тя е ориентирана към банкирането на дребно, което се извършва изцяло онлайн и предлага редица иновативни услуги. Банката работи от септември 2014 г. и вече има над 300 000 клиенти.

Мобилният оператор Telenor има стабилни позиции в западната ни съседка, където оперира вече 11 години и има над 3 млн. клиенти. Компанията е и най-големият индивидуален инвеститор в Сърбия с вложения от над 2 млрд. евро.

За българския инвестиционен фонд това е дебют на пазара в западната ни съседка. Негов ръководител е роденият в Албания Елвин Гури, който е един от създателите на известната кредитна компания Jet Finance, продадена по-късно на BNP Paribas. Опитният финансист е работил и за Европейската банка за възстановяване и развитие и PricewaterhouseCoopers.

Елвин Гури е съпруг на бившия депутат и настоящ зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн - Гури.