Американският инвестиционен фонд Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. (KKR) е сочен за купувач на бизнеса на норвежкия мобилен оператор Telenor в Сърбия, според белградския вестник "Политика", цитиран от БТА. Изданието посочва, че не е ясно дали фондът ще загуби целия бизнес на компанията в региона, включително в България, или само в Сърбия.

Именно KKR бе сочен за заинтересовано лице в Сърбия още в средата на миналата година. Тогава до сделка не се стигна, а Telenor опроверга информацията.

В западната ни съседка KKR притежава кабелния оператор СББ и телевизия Ен 1, както и Тотал ТВ, "Гранд продукция", Спорт клуб, Синемания и детския канал Ултра.

Махмуд Бушатлия, консултат за чуждестранни инвестиции, посочва като особено интересен политическия аспект на покупката, имайки предвид, че лице на ККР е бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс, както и мотивите на инвестиционния фонд да започне бизнес с телекомуникациите в тази част на Европа.

"ККР влиза в комуникациите и с това чрез интернет в сферата на масовото осведомяване. Те вече имат телевизия Ен 1, говори се и че много са напреднали преговорите с гръцкия собственик на Първа ТВ и О2", казва Бушатлия.

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Остава обаче въпросът кой е той

Миналата седмица Telenor потвърди, че инвеститор има интерес към бизнеса ѝ в Централна и Източна Европа - мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия.

"С цел създаването на стойност за акционерите на компанията, Telenor предприе стъпки за оценяване на тази заявка и очаква да приключи този процес до края на първото тримесечие на годината", казаха от компанията в прессъобщение до медиите, като посочиха, че няма да коментират повече.

Преди две седмици изданието MargetMerger съобщи, че американски фонд има интерес към бизнеса на групата в региона, а цитираната цена бе около 2 млрд. евро. 

Telenor стъпи в България в средата на 2013 г. Телекомът придоби активите на "Глобул" и "Германос телеком България" от гръцката ОТЕ. Цената на сделката тогава бе 717 милиона евро. Малко по-късно стана ясно, че гръцките собственици са извършвали финансови злоупотреби, като са източвали компанията чрез "кухи фирми".

На четирите пазара, от които норвежката компания се готви да се оттегли, Telenor има почти 10 милиона абоната. Общите им приходи на дружествата в Сърбия, Унгария, Черна Гора и България са 323 милиона евро.

Компаниите на Telenor в Централна и Източна Европа отчитат финансови резултати, които представляват приблизително 9% от приходите и около 8% от печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) на групата за 2017 г.

Telenor има над 3,2 милиона активни потребители в България. Към края на септември 2017 г., услугите на компанията са достъпни за 99,64% от населението и на 89,80% от територията на страната, a 4G мрежата на Теленор покрива 90,81% от населението на страната.

В средата на 2017 г. Telenor продаде и своята банка в Сърбия. Купувач бе River Styxx Capital на българския предприемач от албански произход Елвин Гури. Той придоби 85% от институцията.