Американският бизнесмен Стан Крьонке предлага да изкупи дела на руския милиардер Алишер Усманов в лондонския "Арсенал", слагайки край на спора между магнатите за управлението на английския футболен клуб.

Инвестиционната компания на Крьонке KSE UK Inc. ще отправи оферта на стойност около 600 млн. паунда за придобиване на останалите акции от Arsenal Holdings, съобщава дружеството в изявление, цитирано от Bloomberg.

Компанията на Усманов Red & White Securities се съгласи да продаде своя 30%-ен дял във футболния клуб в оферта, която оценява клуба на 1.8 млрд. паунда (2.3 млрд. долара).

"Оценяваме отдадеността на г-н Усманов към футболен клуб "Арсенал" и към историята и културата, които клубът представлява", казва Кроенке в изявлението. Той притежава 67% от дружеството, което контролира клуба.

Алишер Усманов се готви да продаде дела си в "Арсенал"

Един от най-богатите руснаци се готви да продаде дела си в Арсенал

Английският клуб е напът да се превърне в частно дружество с еднолична собственост

През миналата година Усманов изрази несъгласието си с Крьонке, тъй като отборът преживя разочароващ сезон, твърдейки, че е отговорен за представянето на тима на терена. Той призова и за сериозна промяна в търговските операции на "Арсенал".

Усманов, чиито активи включват миннaта компания Metalloinvest Holding и руският телекомуникационен оператор MegaFon отдавна критикува управлението на "Арсенал", казвайки още през 2012 г., че липсата на инвестиции пречи на клуба да се състезава за най-ценните отличия.

След като се бори в продължение на години да промени начина, по който се ръководи отбора, в крайна сметка той реши да продаде своя дял в клуба.