Руският милиардер Алишер Усманов активно проучва продажбата на своя дял в лондонския "Арсенал", приемайки, че няма да успее да стане мажоритарен собственик на футболния клуб.

Усманов, който притежава 30% от клуба на английската Висша лига, е разочарован, че американският спортен магнат Стан Крьонке, който е настоящият мажоритарен собственик на "Арсенал", не иска да му продаде дела си в клуба и дори не желае да преговарят за тази възможност.

"Той беше наистина разочарован, че Крьонке няма да продава на никаква цена и сега просто иска да напусне", съобщават британски медии, цитирани от Reuters.

Решението бележи началото на края на дългосрочната битка за контрола над Арсенал, като двамата най-големи акционери бяха в остра вражда, сблъсквайки се многократно относно начина на управление и бъдещето на клуба.

Планът на шефа на „Арсенал” да превземе онлайн спортовете

Планът на шефа на „Арсенал” да превземе онлайн спортовете

Руският милиардер Алишер Усманов инвестира милиони в електронните игри и спортове

Миналия октомври Усманов отхвърли предложението на Крьонке за придобиване на дела му срещу 525 млн. паунда.

"Винаги съм бил и ще продължавам да бъда горещ поддръжник на "Арсенал" и смятам 30%-ия ми дял за важен аспект в защитата на най-добрите интереси на феновете в клуба", заяви тогава руският бизнесмен.

Няколко месеца по-рано той предложи 1.3 млрд. паунда за придобиване на 67%-ия дял на Крьонке, но офертата му беше отхвърлена. Усманов е готов да продаде дела си на всеки купувач, различен от американеца, който споделя неговата и тази на мнозинството от феновете визия за клуба.

Но продажбата ще бъде трудна: руснакът не контролира места в управителния съвет на "Арсенал", нито има думата в управлението на клуба. Всеки нов акционер вероятно ще срещне същите проблеми с Крьонке в ефективния контрол.

Собствеността в Арсенал отдавна е повод за раздори между Усманов и Крьонке

Източник: Arsenal FC

Собствеността в Арсенал отдавна е повод за раздори между Усманов и Крьонке

Не е ясно дали руският милиардер вече преговаря с евентуални купувачи, макар че най-логичният такъв изглежда неговият американски съперник.

Усманов за първи път придоби собственост в "Арсенал" през 2007 г., когато заедно с англо-иранския бизнесмен Фархад Мошири купи дял от 14.6% срещу 75 млн. паунда. През 2016 г. милиардерът от узбекистански произход изкупи дела на Мошири и увеличи собствеността си в клуба до 30%.

Усманов е 8-ият най-богат руснак със състояние от 14.5 млрд. долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Крьонке също стъпи в "Арсенал" през 2007 г., а 4 години по-късно стана мажоритарен собственик.

Недоволство на феновете

Очертаващото се еднолично управление на американския бизнесмен никак не се харесва на привържениците на лондонския клуб. Те се опасяват, че ако Крьонке изкупи дела на Усманов, ще превърне "Арсенал" в частно дружество, което ще управлява изцяло по свое усмотрение, без да се съобразява с никого.

"Арсенал" е прекалено важен, за да бъде притежаван от един човек, независимо кой е той. Трябва да има плурализъм в собствеността, като участват и привържениците, свързани с него. Ще има загриженост спрямо идеята Стан Крьонке да има абсолютен контрол върху футболен клуб "Арсенал" и и вероятността правният му статут да бъде прехвърлен в САЩ", заяви говорител на Тръста на привържениците на Арсенал, цитиран от вестник Evening Standard.

Крьонке се нуждае от дял от 75%, за да взема специални решения в клуба, без да ги подлага на гласуване. Ако достигне този праг, той може да свали акциите на "Арсенал" от фондовия пазар или да му прехвърли дълг.

Феновете разбират разочарованието на Усманов, но настояват да запази собствеността си, тъй като играе важна роля за поддържане на плурализма в клуба.

"Отказът на Стан Крьонке да се ангажира с привържениците, включително нарушавайки обещанието, което направи по време на поглъщането ма клуба, показва защо това ще алармира всички феновете на "Арсенал", които се интересуват как се управлява клуба", заявиха от фенската организация.