Telenor Group се е съгласила да продаде оставащия си дял в размер на 51 процента в доставчика на мобилни финансови услуги в Мианмар. Сделката приближава най-голямата норвежка телекомуникационна компания още една стъпка към пълното напускане на страната, в която напрежението продължава да расте след военния преврат миналата година, пише Bloomberg.

Делът в Digital Money Myanmar, позната и като Wave Money, ще бъде продаден на листната в Сингапур Yoma Strategic Holdings, която води консорциум от инвеститори, които да финансират сделката за $53 млн. Yoma Strategic е контролирана от родения в Мианмар магнат Серж Пун.

Той ще бъде най-големият акционер в Wave Money, която е обработила плащания на стойност $8,7 млрд. през 2020 г. Първоначалният процес по продажба бе анонсиран през юни 2020 г., когато Telenor първо се съгласи да продаде 34 процента от Wave Money за $76,5 млн. Компанията бе създадена през 2016 г. като съвместно предприятие между Telenor и Yoma Bank.

Миналата година Telenor се съгласи да продаде и мобилните си операции в Мианмар на бейрутската M1 Group за $105 млн. Сделката обаче се бави, тъй като хунтата иска местен купувач. Пун е смятан за една от заинтересованите страни.