Японският тютюнев гигант Japan Tobacco ще купи една от най-големите цигарени компании във Филипините - Mighty Corp за 936 млн. долара.

Сделката е втората най-значима за японската компания в Югоизточна Азия и задълбочава навлизането й на развиващите се пазари.

Сделката с Japan Tobacco ще помогне на Mighty Corp да погаси данъчните си задължения във Филипините. Компанията е в обвинена в укриването на 74 млн. долара данъци и предложи да плати 48.8 млн. долара със средствата от продажбата.

Придобиването вероятно ще бъде завършено през третото тримесечие на годината, след получаването на необходимите разрешения от регулаторите.

То ще помогне на Japan Tobacco, която продава марките Winston, Mevius и Camel във Филипините, да оспори доминацията на местния лидер PMFTC - съвместно дружество на Philip Morris International и Fortune Tobacco.

Изправена пред намаляващия брой пушачи в родната си страна, японската компания, която е четвъртият най-голям производител на цигари в света, купува и индонезийска компания, произвеждаща популярните сладки цигари "кретек", заедно с дистрибутора й за 677 млн. долара.

Включвайки и дълга на фирмата, който Japan Tobacco ще погаси, сумата набъбва до около 1 млрд. долара.

Японската компания планира придобивания и в Африка и Латинска Америка.