Интернет компанията Yahoo планира да продаде основния си бизнес за 10 милиарда долара. От друг американски гигант в сферата – Microsoft, пък заявиха, че са готови да подкрепят финансово евентуалния купувач на фирмата, като осигурят част от тази сума, пише сайтът ReCode, цитиран от Business Insider.

Според публикацията в него от ръководството на Microsoft вече са се срещали с редица заинтересовани инвеститори, които обмислят да придобият основния бизнес на Yahoo, който включва интернет търсачка и рекламен бизнес.

Шефката на Yahoo "прибира" $110 милиона при продажба на компанията

Шефката на Yahoo "прибира" $110 милиона при продажба на компанията

А ако я уволнят?

Анализатори твърдят, че целта на Microsoft е по този начин да запази стратегическото си партньорство със закъсалата интернет корпорация дори тя да бъде продадена.

Все още обаче преговорите за подобно включване на компанията в споразумението са в съвсем начална фаза, твърдят запознати.

Обявената от Yahoo цена от 10 милиарда долара изненада редица експерти, които прогнозираха такава между 6 и 8 милиарда долара. Новината за нея дойде вчера, като малко преди това от акционера в компанията Starboard Value обявиха, че настояват за промени в борда на директорите на компанията.

Акционер в Yahoo готви безпрецедентни промени, които ще разтърсят компанията

Акционер в Yahoo готви безпрецедентни промени, които ще разтърсят компанията

Starboard Value твърдят, че „не може да се вярва" на ръководството на фирмата

Кой би могъл да е новият собственик на бизнеса на Yahoo все още не е ясно. Преди месец анонимен източник, близък до интернет гиганта, посочи, че интерес към корпорацията са проявили от лидерите в телекомуникациите в САЩ Verizon и AT&T, както и от медийният гигант Comcast. Сред нарочените за възможни купувачи бяха и инвестиционните фирми Bain Capital, KKR и TPG.