Великобритания има действащи договори на обща стойност от около 300 милиона паунда с 15 мултинационални компании, които продължават да осъществяват бизнес в Русия, показва анализ на "Индипендънт".

Министрите на страната са били призовани да прекъснат връзките си с тези фирми и да прекратят договорите.

Повече от 600 компании се изтеглиха от Русия от началото на войната, но 214 запазиха икономическото си присъствие в страната, показва пък проучване на Университета в Йейл, цитирано от БНР.

Джак Лоу, който е сътрудник по програмата "Русия и Евразия" към Чатъм хаус, е цитиран от "Индипендънт" да казва, че "тези компании на практика убиват ефекта от санкциите и подкопават единния отговор на Запада на войната".

Това са въпросните 15 компании, регистрирани във Великобритания: Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp и Veolia.

Някои от тези компании дори са подписали договори след началото на войната. Например, Министерството на отбраната на Великобритания е възложило договор на британския клон на френския доставчик на газ и електричество EDF на стойност близо 8 милиона паунда на 23 март.

Великобритания ще финансира изграждане на жп линия в Турция с 2,1 милиарда евро

Великобритания ще финансира изграждане на жп линия в Турция с 2,1 милиарда евро

Линията ще е с дължина 503 км и ще започва от Анкара