Великобритания е договорила най-голямата си сделка за финансиране на гражданска инфраструктура в чужбина - за изграждане на високоскоростна железопътна линия между турската столица Анкара и пристанището Измир в западната част на страната, предаде Ройтерс.

Сделката, възлизаща на 2,1 милиарда евро, ще помогне на Турция да декарбонизира транспортния си сектор и да изпълни ангажиментите си за намаляване на емисиите на парникови газове, съобщи британското Министерство за международната търговия.

Агенцията за експортно финансиране на Обединеното кралство ще гарантира заем от 2,1 милиарда евро (2,3 милиарда долара) за финансиране на 503 километра високоскоростна електрифицирана жп линия.

Очаква се да бъдат възложени няколко договора на стойност стотици милиони евра за строеж на жп линията и свързаните с нея системи за сигнализация и електрификация.

Швейцарската банка Credit Suisse и британската Standard Chartered Bank са водещи партньори във финансирането на проекта.

Турският финансов министър Нуреддин Небати коментира, че сделката ще има структура на "зелен заем", основаващ се на критерии за енергийна ефективност.

Турция отчете 81% ръст на преките и чуждестранни инвестиции в страната през 2021-а

Турция отчете 81% ръст на преките и чуждестранни инвестиции в страната през 2021-а

През миналата година достигат до 14,2 милиарда долара