Значително увеличение на потока от чуждестранни инвестиции се наблюдава в Турция през миналата година. Размерът на инвестициите дори надхвърли нивата преди пандемията на коронавирус, предаде Daily sabah.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) нарастват с 81% на годишна база миналата година до 14,2 милиарда долара. Това обяви Бурак Даиоглу, от Presidency Investment Office на Турция.

За сравнение през 2020 година ПЧИ са в размер 8 милиарда долара. По думите на Даиоглу инвестициите са се сринали с 18% през 2020 г., в сравнение с 35% спад на световно ниво.

Глобалните ПЧИ също падат през 2020. За този период те са 929 милиарда долара през 2020 г., но през 2021 година се възстановяват със силен ръст от 77% в сравнение с предходната година. Нещата в Турция седят по същия начин.

Миналата година много компании обявиха планове да преместят част от производството си в Турция, за да сведат до минимум проблемите с глобалните вериги за доставки и увеличените разходи за доставка. Плюс за бизнесите е стратегическото местоположение и силната производствена база.

Най-големият "инвеститор" е Обединеното кралство

Около 60% от ПЧИ през 2021 г. идват от Европа, от Азия са 24 на сто, а Америка е с дял 16%.

Обединеното кралство е инвеститор номер едно в Турция миналата година, следвано от САЩ, Холандия, Швейцария, ОАЕ, Германия, Люксембург, Южна Корея, Япония и Ирландия.

"Сред секторите с най-много инвестиции са търговията на едро и дребно, преработващата промишленост, информационните и комуникационни технологии, финансовите услуги и дейностите по транспортиране и съхранение", заяви Даиоглу.

"Открояват се най-вече инвестициите в производството на транспортни средства, химикали, компютри, електроника и оптично оборудване, храни и напитки се открояват."