Изсипано в Дунав от танкер 3000 тона дизелово гориво в района на Прахово е причината за последното замърсяване на реката.

Това съобщи официално Сърбия в отговор на изпратената от министър Джевдет Чакъров чрез МВнР нота до всички страни-членкина Дунавската конвенция. Отговорът се получи тази сутрин в МОСВ.

На 6 декември сръбските гранични власти пресичат в района на Прахово опит за контрабандно пренасяне на дизелово гориво от малък танкер. С цел укриване на доказателствата, екипажът излива в реката около 3000 тона гориво, пише в отговора на сръбската страна. В него не се посочва защо Сърбия не е уведомила България, каквито са изискванията по Дунавската конвенция, чиито член е сръбската страна.

Директорът на Републиканската дирекция на водите Никола Мариянович пое ангажимент да запознае подробно със случая представителите на българското МОСВ на срещата във Виена утре, пише още в получения в МОСВ отговор от сръбската страна.

Отговор беше получен и от Румъния, като в него се отбелязва, че източникът на замърсяването не е с произход от румънска територия.

На 6 декември сутринта от Регионален граничен сектор - гр. Видин беше подаден сигнал до Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите- Монтана за навлизане на нефтено петно в българския участък на Дунав в района на Видинските села Ясен и Гомотарци. Навлизането на нефтени петна продължи до събота.