Приблизително пет милиона барела руски петрол на път за Индия, никога не е достигнал местоназначението си, според доклад на Bloomberg. Суровият петрол трябвало да пристигне през последните четири седмици, но танкерите са на празен ход в морето, на километри от предназначените пристанища за доставка.

Не е ясно защо корабите не са пристигнали, но санкциите срещу продавачите, които продават руски суров петрол над тавана на цената от 60 долара, определен от страните от Г-7, може да са отговорът.

Турция си спести $2 милиарда като увеличи вноса на руски петрол

Турция си спести $2 милиарда като увеличи вноса на руски петрол

Южната ни съседка стана най-големият вносител на руска енергия в Западното полукълбо

Министерството на финансите на САЩ санкционира осем кораба, свързани подобни товари от октомври досега, като шест от тях са собственост на руската компания Sovcomflot PJSC.

Един от товарните кораби, който се е насочил към пристанището Вадинар в Индия, се е движел на празен ход до Шри Ланка. През изминалата седмица към него се присъединиха още два кораба, пътуващи към същото място.

Междувременно три други кораба, които се насочват към пристанището Paradip в Източна Индия, трябваше да са пристигнали, но все още не са.

Междувременно ОПЕК+ се ангажира да намали производството на суров петрол, за да помогне за стабилизирането на цените. Групата планира да намали производството с общо 2,2 милиона барела на ден до първото тримесечие на 2024 г., като част от това идва от Русия.

Цените на петрола се понижиха през последните седмици на фона на бума на производството в САЩ и неясна прогноза за търсенето на горивото.