Турция и турските компании са спестили около 2 милиарда долара от "сметки" за енергия през 2023 г. Причината е, че вносът на руски петрол и рафинирани продукти нарасна, според изчисление на Ройтерс, базирано на данни на LSEG и оценки на търговци.

Южната ни съседка стана най-големият вносител на руска енергия в Западното полукълбо, след европейските страни да спряха т по-голямата част от вноса на руски петрол и газ. Китай и Индия са внесли по-големи количества от Русия, отколкото Турция, но близостта на Анкара до руските пристанища подсказва, че спестява повече от други купувачи благодарение на по-евтините товари, пише Daily Sabah.

Доставките на руски суров петрол Urals за Турция се покачиха до рекордни върхове от 400 000 барела на ден (bpd) през ноември 2023 г., което представлява около 14% от общия морски износ на петрол на Русия миналия месец, по данни на LSEG.

Доставките за Турция най-вероятно ще нараснат още през следващите месеци, след като Лукойл подписа сделка с азербайджанската държавна петролна компания SOCAR за рафиниране на до 200 000 барела на ден в турската рафинерия STAR на Socar според източници.

Доставките на руски газ за Европа се сринаха през 2023-а

Доставките на руски газ за Европа се сринаха през 2023-а

В сравнение със същия период на 2022 г. те спаднаха с 60% до 24 милиарда куб. метра

Вносът на Турция на руски дизел, мазут, реактивно и корабно гориво също се увеличава и то с впечатляващи 200% през януари-ноември 2023 г.

За периода януари-ноември Русия е доставила 13 милиона тона дестилати, като от тях 8,6 милиона тона са дизел, в сравнение с 4,3 милиона тона дестилати за същия период на 2022 г.

Според търговци Турция е плащала между 25 и 150 долара по-малко за тон (3,30-20 долара за барел) руски дизел тази година в сравнение с цените за подобни сортове в Средиземно море. По-евтиният внос на енергия помогна на Анкара да намали търговския си дефицит и да намали натиска върху турската лира.

Страната е е увеличила и износа на дизел за същия период със 120% до 6,03 милиона тона от 2,75 милиона през януари-ноември 2023 г., според данни на LSEG.

Междувременно Москва и Анкара обсъдиха и създаването на хъб за руски газ в Турция, след като ЕС драстично намали покупките на газа от Русия. Планът играе роля в отдавнашното желание на Анкара да се превърне в основен енергиен разпределителен център за Южна Европа.

Русия вижда хъба като начин да пренасочи износа си на газ от Европа или косвено да продаде малко газ в ЕС.

Наскоро стана ясно, че Индия също е спечелила от санкциите срещу Москва, тъй като в увеличила вноса на руски петрол със 77% досега през тази година. Това е спестило приблизително 2,7 милиарда долара от внос на руски петрол през първите девет на 2023 г., според изчисления, базирани на правителствени данни.