Въз основа на резултатите от първите единадесет месеца на 2023 г. общите обеми на доставките на руски тръбопроводен газ за страните от Европейския съюз са намалели с 60 процента в сравнение със същия период на 2022 г. и са спаднали до ниво от 24 милиарда кубични метра. Това съобщи вестник "Ведомости", позовавайки се на месечния доклад на анализаторите от Форума на страните износителки на газ (GECF).

На този фон делът на Русия в структурата на вноса на газ в ЕС през последната година е намалял от 32 на 17 процента, казаха експертите. В същото време средномесечните обеми на доставките на гориво от Руската федерация за Европа през този период са намалели 2,5 пъти - от 5,5 милиарда кубически метра през 2022 г. до 2,2 милиарда куб. метра. И в сравнение с нивата от 2019-2021 г. (12,4 милиарда), обемът е намаляла с около 5,6 пъти, се отбелязва в доклада на организацията.

Европа намалява зависимостта си от руския газ с над 20%

Европа намалява зависимостта си от руския газ с над 20%

През първото тримесечие на 2022 г. Русия беше най-големият доставчик на газ за ЕС

Резкият спад в износа на руски тръбопроводен газ беше потвърден преди това от изпълняващия длъжността ръководител на Федералната митническа служба (ФТС) Руслан Давидов, пише lenta.ru. По думите му през периода януари-ноември общите обеми на износа на този вид гориво от Руската федерация са намалели с 34 процента спрямо същия период на 2022 г. В същото време изпълняващият длъжността ръководител на ФТС не уточни кои области се съкращават.

Страните от ЕС, внесли най-много руски втечнен газ тази година

Страните от ЕС, внесли най-много руски втечнен газ тази година

Колко втечнен газ внесе ЕС от Русия тази година

Давидов обясни спада в износа на руски газ поради саботаж на газопровода "Северен поток". В резултат на експлозията на участъци от газотранспортната мрежа руските износители не успяха да изпратят в страните от ЕС чужбина значителна част от планираните доставки на гориво, заключи той.