Войната между Русия в Украйна постави на дневен ред диверсификацията на енергийните доставки на европейските страни. Това, както може д ас е предполага е дълъг и скъп процес, изискващ инвестиции в инфраструктура- нови тръбопроводи, LNG терминали и други. Макар и по-бавно, резултатите вече са видими.

През първото тримесечие на 2022 г. Русия беше най-големият доставчик на газ за ЕС по тръбопроводи с 38,8% дял, а на второ място беше Норвегия (38,1%) по данни на европейската служба Eurostat.

Планът на Европа да се откаже от руските изкопаеми горива до 2027 г. има един голям недостатък

Планът на Европа да се откаже от руските изкопаеми горива до 2027 г. има един голям недостатък

Покупките на руски втечнен природен газ от ЕС през 2023 г. ще достигнат обща стойност от близо 5,3 милиарда евро

До първото тримесечие на 2023 г. обаче делът на Русия е намалял с 21%, докато тези на Норвегия се е увеличил (+8%), както и на Алжир (+7 %) и Обединеното кралство (+4%)

Когато става въпрос за втечнения природен газ, внасян с кораби, Русия (18,1%) е вторият най-голям доставчик на ЕС през първото тримесечие на 2022 г. след САЩ (48,6 %). Година по-късно делът на Русия е намалял с 5 п.п.

И все пак планът на Европа да се откаже от руските изкопаеми горива до 2027 г. няма да е толкова лесен за изпълнение.

По прогнози на Global Witness покупките на руски втечнен природен газ от ЕС през 2023 г. ще достигне обща стойност от близо 5,3 милиарда евро, или 5,75 милиарда долара.