След началото на войната в Украйна Европа заяви, че иска да се откаже от руските изкопаеми горива, от които до голяма степен зависи. Това трябва да се случи до 2027 г.

Въпреки това блокът е натрупал рекордно високи нива на втечнен природен газ от Русия тази година, вероятно за да компенсира загубените доставки на газ от страната. Разликата е, че LNG е може да се транспортира чрез кораби, а не по газопроводите.

Общо държавите от ЕС са закупили 40% повече руски LNG между януари и юли тази година, в сравнение със същия период на 2021 г. преди войната и широкообхватните санкции срещу Москва. Обемът достига 22 милиона кубически метра, според анализ на неправителствената организация Global Witness, цитиран от Business Insider. В анализа са използвани данни на команията Kpler.

ЕС е купил над половината (52%) от 41,6 милиона кубични метра втечнен природен газ, изнесени от Русия през тази година, спрямо съответно 49% и 39% през 2022 г. и 2021 г., според анализа на Global Witness.

Другите купувачи на LNG от страната са Китай, Япония и Южна Корея. Вносът на руски втечнен природен газ в ЕС от януари до юли тази година надхвърли рекорда миналата година.

По прогнози на Global Witness покупките на руски втечнен природен газ от ЕС през 2023 г. ще достигне обща стойност от близо 5,3 милиарда евро, или 5,75 милиарда долара.

ЕС внасяше около една трета от руския газ за своите енергийни нужди. Сега внася повече втечнен природен газ, на фона на спрените руски газови потоци към ЕС след голяма експлозия.

Спад в износа на LNG от Норвегия и стачка при топ производител в света: Рисковете за доставките на газ в Европа нарастват

Спад в износа на LNG от Норвегия и стачка при топ производител в света: Рисковете за доставките на газ в Европа нарастват

Едно от най-големите находища в Норвегия е спряно за поддръжка

Една ключова причина, поради която блокът продължава да внася руски LNG е това, че е обвързана с дългосрочни договори. "Руските доставки на втечнен природен газ продължават да вървят към страните от ЕС отчасти поради дългосрочни договори, които бяха подписани много преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.", смята анализаторът на Kpler Адам Бенет.

90% от руските потоци на LNG в ЕС отиват в Белгия, Франция, Холандия и Испания - всички от които имат договори, които, които ще продължат и през следващото десетилетие.

ЕС е наясно с проблема. През март комисарят по енергетиката в ЕС Кадри Симсон, призова страните членки да спрат да купуват руски LNG, тъй като това е "риск за репутацията". И Тереза ​​Рибера, испанският министър на енергетиката, нарече ситуацията "доста абсурдна" по това време.