Европейските цени на природния газ продължават да се покачват. Една от основните причини е спадът на норвежкия износ и продължаващите опасения за потенциални прекъсвания при топ производителя в света Австралия.

Междувременно фючърсите отчетоха увеличение от до 4,1% в понеделник, след почти 9% скок в края на предходната седмица. Пазарът е много разклатен, заради трудови спорове в основния производител на втечнен природен газ Австралия. От известно време там има страх от стачки и ограничаване на световните доставки по време на критичен период и това се случва точно в момент, в който Европа се подготвя и запасява за зимата, пише Bloomberg.

Спадът в потоците от едно от най-големите находища в Норвегия - находището Трол допълнително влоши ситуацията. То е спряно за планирана поддръжка.

Въпреки големите запаси и слабото търсене, цените на газа тази месец се повишиха с приблизително 25%, след най-тежката енергийна криза от десетилетия.

Как една стачна вълна в Австралия може да "взриви" световния LNG пазар

Как една стачна вълна в Австралия може да "взриви" световния пазар на втечнен газ

Утре е ключов ден в преговорите между профсъюза и работодателя

Въздействието на нарастващите цени на газа

Повишаващите се цени на газа и потенциалните прекъсвания на доставките в Европа могат да доведат до сериозни последствия за новите предприятия, особено тези в енергийно зависими сектори. Най-малкото това може да доведе до увеличени оперативни разходи за бизнеса. Това може да засегне най-вече стартиращите фирми и малките предприятия, които може би вече работят с ниски маржове.

Прекъсвания във веригата

Несигурността при доставките на газ също може да доведе до смущения във веригата. Тези предприятията, които разчитат на постоянни доставки на газ за дейността си, вероятно ще трябва да търсят алтернативни източници или планове за действие при извънредни ситуации.

Ако стачките в Австралия станат факт и възникнат смущения, Европа може да се окаже, че се конкурира с Азия за товари LNG от САЩ или Катар. Това означава още покачване на цените и още проблемите с доставките.