Държавите от ЕС, включително Естония и Литва, са закупили тази година втечнен природен газ от Русия на обща стойност 6,1 милиарда евро, съобщи британският The Telegraph, позовавайки се на данни от Евростат.

"Независимо от обещанията за постепенно отпадане на вноса на изкопаеми горива от Русия, специално броят на танкерите, превозващи втечнен природен газ за Европа, нарасна тази година спрямо предходната", отбелязва вестникът.По официални данни от Русия, за 2022 г. доставките на природен газ (общо тръбопроводен и втечнен) са достигнали исторически максимум от 16,7 милиарда кубически метра, а за 2021 г. те са били 12,3 куб. м.

Испания и Белгия са най-големите клиенти на Русия от Европейския съюз по отношение на втечнения газ.

Турция ще придобие крупна платформа за преработка на газ в Черно море

Наша съседка ще придобие крупна платформа за преработка на газ в Черно море

Какви са възможностите на уникалното съоръжение

Според изчисления на Института по енергийна икономика и финансови анализи (IEEFA), покупките на тези държави са скочили с 50% спрямо миналата година. От януари до октомври Мадрид е закупил 5,21 милиарда кубически метра газ, Брюксел - 3,14 млрд. куб. м. Франция също е в Топ 3.

По данни на статистическата служба на ЕС, за закупен втечнен газ за периода Испания е платила на Москва 1,8 милиарда евро, Франция - 1,5 млрд. евро, а Белгия - 1,36 млрд. евро. Както съобщи енергийната компания Enagas, тази година Русия е на трето място по доставки на газ за Испания, след Алжир и САЩ.

Къде в Европа домакинствата плащат най-скъп и най-евтин природен газ

Къде в Европа домакинствата плащат най-скъп и най-евтин природен газ

Цената на синьото гориво в едни държави е в пъти по-висока от други

Доставките на руски втечнен газ в посочените страни растат, тъй като не всички страни от ЕС имат излаз на море и капацитет за регазификация на LNG.

Има ги в Испания и Белгия. Оттам регазифицираното синьо гориво се изпраща в други страни. По данни на френската компания Kpler (специализирана в събирането на информация за суровинните пазари), руският LNG представлява 16% от общия внос на газ за ЕС, т.е. тази година Москва е на второ място след Вашингтон по този показател.

Въпреки санкциите: Гърция води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Въпреки санкциите: Наша съседка от ЕС води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Обсъждат се основно цените на синьото гориво