Турската държавна петролна компания (TPAO) закупи от Бразилия кораб-платформа с размерите на четири футболни игрища, за преработка на природен газ, добит в Черно море. Съоръжението ще бъде доставено в страната през юни 2025 г., пише турският вестник Sabah.

"Компанията TPAO, която започна подготовка за втората фаза на добива на газ в Черно море, направи още една важна стъпка. TPAO придоби от Бразилия кораб-платформа с размерите на около 4 футболни игрища, за преработка на газ в морето. Корабът-пратформа, който сега се намира в Сингапур, ще бъде доставен в Турция през юни 2025 г.", пише турското издание.

Според информацията, платформата е изпратена в Сингапур за модификации в съответствие с потребностите на Турция от добив на природен газ.

"Ширината на платформата ще бъде 360 м, т.е. приблизително колкото 4 футболни игрища. С помощта на плаващата платформа суровият газ, идващ от дълбините на Черно море, ще се обработва насред морето и ще се транспортира до сушата по нов тръбопровод. След добива на 10 милиона кубически метра газ в рамките на първата фаза, добивът с помощта на тази платформа ще се увеличи до 20 милиона куб. метра газ във втората фаза", се казва в съобщението.

Пояснява се, че платформата ще бъде оборудвана и с различни жилищни помещения за техническия персонал, който ще работи на нея. По време на експлоатацията на платформата ще бъдат привлечени от чужбина специализирани екипи. Тези специалисти от Норвегия също така ще обучават турски специалисти.

Турция започна полагането на тръби за пренос на природния газ, открит в Черно море

Започна полагането на тръби за пренос на природния газ, открит в Черно море, вижте къде

Кладенците ще произвеждат и изпомпват 10 милиона кубически метра природен газ на ден

Смята се, че строителството на подобна платформа "от нулата" отнема около 5 години, а цената на модернизираната платформа е около 60% по-изгодна от закупуването на нова. "Ето защо турските власти, след като извършиха необходимите разчети, решиха да закупят употребявана подобна платформа, която да бъде модифицирана", уточнява Sabah. Точната цена на крупното съоръжение обаче не се съобщава.

Турция планира до края на годината да получава дневен доход от добива на черноморски газ от 5,5 милиона долара, като сега тази цифра е 1,1 милиона долара, съобщи малко по-рано изданието.

А през 2020 г. в Черно море край бреговете на Турция беше открито много голямо находище на природен газ, чийто обем беше оценен на 540 милиарда кубически метра.

Тогава турският президентът Реджеп Ердоган го нарече "най-голямото газово находище" в страната. Той тогава съобщи още, че в Черно море е открито още едно газово находище с обем от 58 милиарда кубически метра, а общите запаси от черноморски газ достигат 710 милиарда кубически метра и "струват" на международните пазари около 1 трилион долара.

Турция скоро може да започне добив на нефт от Черно море

Турция скоро може да започне добив на нефт от Черно море

След като откри огромни залежи на природен газ