Турция търси нефтени находища в източната част на Черно море, обяви министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, добавяйки, че намирането на нефт в тази зона е вероятно.

Дейностите по проучване на нефтени находища в момента са съсредоточени край бреговете на провинция Зонгулдак, а сеизмичните проучвания край бреговете на Орду са финализирани, каза Дьонмез в интервю за частния телевизионен оператор Haber Global.

"В следващия етап ще се насочим към източното Черноморие. Има шанс да намерим петрол там. Ще проучваме навсякъде между западното и източното Черно море, където видим потенциал за намиране на нефт", каза той, цитиран от Hurriyet Daily news.

Ще има сондажи край бреговете на района между провинциите Трабзон и Ризе, посочи министърът.

Припомняме, че миналата година Турция обяви голямо природно находище в Черно море. Общите газови запаси там се оценяват на 710 милиарда кубически метра.

По-рано този месец държавната петролна компания TPAO обяви откриването на около 1 милиард барела петрол в граничната зона Куди-Габър в югоизточната част на страната.

Възможно е ново намиране на петрол в регионите Куди и Габър, каза Дьонмез в интервюто. "Работата по откриването на втори кладенец в района на Габър започна на 20 май", добави той.

500 милиарда долара: Толкова струва природният газ, открит в Черно море

500 милиарда долара: Толкова струва природният газ, открит в Черно море

Производствената цена на черноморския природен газ ще бъде по-изгодна от вноса на синьото гориво

Местното производство на природен газ и други проекти засилиха енергийната сигурност на Турция, каза Дьонмез.

"Ако нямахме "Турски поток", можеше да имаме сериозни проблеми. Успяхме да завършим всички планирани проекти в срок. Местно произведеният природен газ укрепва нашата енергийна сигурност."

Турция вече има възможност да продава резервния природен газ на чужди държави, добави той.

Турция започва добив на газ в Черно море от този месец

Турция започва добив на газ в Черно море от този месец

През 2023 г. държавата ще разполага с 207 сондажа със 134 проучвателни и 73 производствени центъра

Министърът припомни решение на правителството да предлага безплатен природен газ за един месец и намаление за една година.

"Тази едногодишна подкрепа ще бъде в размер на 40 милиарда турски лири", каза Дьонмез.

Миналия месец президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че потребителите няма да бъдат таксувани за потреблението на природен газ във всички резиденции в Турция за един месец - през май.

Освен това цената на природния газ, необходима за потребление на средностатистическо домакинство, която се равнява средно на 25 кубически метра на месец, ще бъде приспадната от сметките за една година.